IMG_3635

Innovaties

Algemeen 

Bij onze innovaties staat altijd centraal om een aanzienlijke energiebesparing te realiseren voor de tuinbouw ondernemer. Daarnaast zijn een beter kasklimaat en hogere productie belangrijke speerpunten van onze innovaties op het gebied van 'Het Nieuwe Telen'. 

Bij 'Het Nieuwe Telen' staan de plant(en) en de teelttechniek centraal. Volgens de website www.energiek2020.nu kan een 7-stappenplan toegepast worden door de tuinder om tot energiebesparing te komen. Wij spelen hier op in met onze laatste innovatie: het Air & Energy concept. Belangrijke stappen tot energiebesparing zijn: 

  • Niet langer droogstoken met de minimumbuis en de ramen op een kier, maar vocht afvoeren door gecontroleerd toedienen van (droge) buitenlucht. Dit is goed voor zo'n 15% energiebesparing. 
  • Intensief isoleren met een energiescherm. Dat wil zeggen meer uren schermen, meerdere schermen toepassen en werken met beter isolerende schermen. Dit levert nog eens 15% energiebesparing op. 
  • Zorgen voor gecontroleerde luchtbeweging. Dit verbetert de horizontale temperatuur- en vochtverdeling en dat verkleint de kans op Botritis en/of andere schimmelaantasting(en). 
  • Doordat de ramen (en schermen) langer dicht blijven is er meer CO² beschikbaar voor de plant(en). Dit heeft positieve effecten op de gewasontwikkeling en meer productie. 

 


 

Het Air & Energy concept 

Het Air & Energy is een concept dat primair energie bespaart bij het telen van gewassen in kassen. Naast het feit dat deze systemen een forse energiebesparing mogelijk maken, die kan oplopen tot 40%, geven de systemen bijkomende voordelen/verbeteringen. Bijkomende voordelen/verbeteringen zijn zoal; een grotere gelijkmatigheid in het kasklimaat, een verminderde ziektedruk waardoor met minder gewasbeschermingsmiddelen volstaan kan worden, en een mogelijke besparing ten aanzien van de CO²-dosering (dit is belangrijk bij het geven van zuivere vloeibare CO²). 

Samengevat is de werking van het Air & Energy concept:

  • Het bewerkstelligen van een forse energiebesparing; 
  • Het afvoeren en/of toevoegen van warmte wanneer het gewas hierom vraagt; 
  • Het voorzien in een gelijkmatiger klimaat; 
  • Het afvoeren van vocht wanneer de maximale waarde overschreden dreigt te worden. 

Kortom, het Air & Energy concept is een concept dat met verschillende vernieuwingen en een geringe investering 'Het Nieuwe Telen' een nieuwe impuls geeft en nog effectiever maakt. Met het Air & Energy concept is niet alleen de tuinder gebaat, maar ook het milieu. 

 

Website door Forwart sitemap Privacyverklaring